Cykoria z szynką parmeńską zapiekana pod beszamelem

Nie przepadam za cykorią w wersji surowej i póki co nie udało mi się znaleźć takiego przepisu na sałatkę, by zmienić zdanie. Inną sprawą jest wersja na ciepło, która w mojej kuchni w miarę regularnie przewija się od mniej więcej dekady. Ta potrawa sprawdza się zwłaszcza zimą, kiedy daleko jeszcze do dobrych warzyw, a na cykorię jest właśnie sezon.

cykoria

Trzeba pamiętać, że to niepozorne warzywko ma w sobie dość gorzki głąb, zwłaszcza jeśli mamy do czynienia z większym osobnikiem. Z goryczą można sobie poradzić na trzy sposoby: 1. Wstawić w pionie warzywa do miseczki z mocno osoloną wodą i zostawić na godzinę. 2. Rozciąć cykorię wzdłuż i nożykiem do warzyw wyciąć głąb, ale trzeba uważać, bo to na nim trzymają się liście i jeśli za bardzo zaszalejemy, to cykoria się rozpadnie. 3. Nie przejmować się głąbem, po prostu go nie konsumować.

W przypadku tego przepisu nie polecam sposobu drugiego. Jeśli zaś trafimy na drobniejsze okazy, a takie właśnie należy wybierać, to odkryjemy się, że gorycz nie jest aż tak gorzka.

Składniki na porcję dla dwóch osób:

  • cykoria, 4 średnie sztuki
  • szynka parmeńska, 4 lub 8 plastrów, w zależności od tego jak duża jest cykoria
  • mozzarella, jedna kulka
  • parmezan, tyle ile lubisz
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • sos beszamelowy – przepis i składniki znajdziesz na przykład u Asi – jest bardzo dobry i nie ma co kombinować

Cykorię najpierw obgotuj w lekko osolonej wodzie, tak by nieco zmiękła, czyli dało się w nią bez problemu wbić widelec. Wtedy należy odłożyć warzywa na sito i pozwolić im przestygnąć.

Teraz zrób sos beszamelowy, nie zapomnij o gałce muszkatołowej, jest ważna.

Do naczynia żaroodpornego wlej trochę oliwy, zawiń każdą cykorię w szynkę i ułóż w naczyniu. Całość zalej sosem beszamelowym, przykryj porwaną na kawałki mozzarellą, możesz też zetrzeć na wierzch trochę parmezanu. Ja na koniec dorzuciłam ciut świeżego chili, ale nie jest to obowiązkowy punkt programu.

Wstaw do piekarnika ustawionego na 180 stopni i zapiekaj aż ser zacznie się rumienić.

Smacznego!

Magda

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s